*Empati*

image332

Empati betecknar förmågan att ha medvetande om andra personers känslor och att handla i enlighet med detta. Begreppet är nära besläktat med medkänsla och inlevelse, men sträcker sig utöver ett rent känslomässigt inkännande och förutsätter även ett rationellt värderande.
I den empatiska processen ingår både känslor och intellekt.

Det är en traditionell uppfattning att bara människor kan känna empati, och allmänt ansett att barndomen spelar en avgörande roll för dess utveckling. I barns uppfostran ingår självreflektion, till exempel kan de förmanas med orden "tänk om någon gjorde så med dig", vilket syftar till att utveckla empatin. Huruvida empati ska betraktas som biologisk eller socialt betingad framstår emellertid som en ideologisk fråga, och vanligen menar man att den består av båda.

Förmågan till empati är en viktig faktor i bedömandet av en persons EQ. En människa som helt saknar empati kallas psykopat, och även detta begrepp är omtvistat och numera ofta ersatt inom terminologin för psykologisk vetenskap.

Under senare tid har forskare i psykologi funnit belägg för att empati beror på spegelneuron i hjärnan, och att detta system fungerar från och med ettårsåldern. Dessa spegelneuroner spelar även roll för den mänskliga kommunikationen.

Empati åtskiljs dock från sympati: en viktig skillnad är att man i empatin förhåller sig neutral till de känslor man uppfattar att någon annan upplever, medan den som känner sympati själv helt eller delvis delar den andras känslor. Den som hyser sympati för någon delar ofta dennes ståndpunkt i exempelvis en konflikt, medan en empatisk person är medveten om bägge sidors känslomässiga situation.

Källa: Wikipedia


Kommentarer
Postat av: Maja

Du är så himla klok, och dr phil också för den delen. Men det är svårt att leva efter. Jag klarar väl inte av att bli sårad helt enkelt. Vill liksom veta i förväg eller nåt.

2008-01-21 @ 12:47:53
URL: http://missmor.blogg.se
Postat av: Tigerheart

Ibland undrar man ju om vissa lärt sig detta!
Ja gumman, du tillhör den skara jag vet läser min blogg utan krav du skriver! Kram

2008-01-21 @ 16:31:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Månadsbilden 2009

Januari